Zöld advent

Az év legvarázslatosabb időszaka

2017. november 08. 21:39 - nadetti

It's the Most Wonderful Time of the Year, azaz az év legvarázslatosabb időszaka - énekli Andy Williams 1963 óta. De nemcsak az amerikai popkultúra, hanem az európai tradíció szerint is különleges hetek ezek: „Az éjszakák mostanában a leghosszabbak, tehát ez az időszak varázslatra a legalkalmasabb.” - írja Bálint Sándor a „KARÁCSONY, HÚSVÉT, PÜNKÖSD - A nagyünnepek hazai és közép-európai hagyományvilágából” című műben. Innen megtudhatjuk azt is, hogy miért négy hétből áll az advent: "(...) az advent négy hete csakugyan Krisztus négyféle eljövetelét jelképezi: III. Ince pápa fogalmazása szerint megjelenik a test felhőjében, a kegyelem harmatában, a halál tusájában és az ítélet tüzében."

Az adventi időszak hagyományosan az előkészület, a várakozás, a reménykedés ideje. „Az egyházi év kezdete, az a karácsony napját megelőző időszak, amely az András napjához (nov. 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik.” - írja a Magyar néprajzi lexikon. Napjainkra igencsak megváltoztak a szokások, amelyek végigkísérik az év utolsó heteit. És ezen új szokások révén igen jelentős terheket róhatunk a környezetünkre. De ennek nem kell így lennie. Egy kis odafigyeléssel készülődhetünk, ünnepelhetünk fenntartható módon. Ehhez a fenntartható adventhez fogok ötleteket, lehetőségeket bemutatni. Tartsatok velem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldadvent.blog.hu/api/trackback/id/tr8613209167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása