Egy ideje már szemezgetek azzal a gyurmarecepttel, amit A napfény illata blogon találtam. Keményítő, szódabikarbóna és víz kell hozzá. Tehát csak egészséges, természetes anyagok. A pinteresten böngészgetve ötleteket gyűjtöttem, hogy hogyan használhatnám fel karácsonyi dekoráláshoz.
A megfőzött gyurmából házilag gyártott papírsablon segítségével kúpformájú mécsestartókat készítettem. Szívószállal lyukakat szúrtam rá, hogy a fény szépen átvilágítson. A természetes anyagoknál maradva a koszorúalap egy fából készült tálca.
A repedések nem szándékosak, de nekem nagyon tetszik, ahogyan átszűrődik rajtuk a fény. Ha repedésmentes változatot szeretnétek, akkor tartsátok be a receptben leírt minimum négy milliméter vastagságot. A mécsestartókat színesre is festhetjük. Illetve a tálcára tehetünk üvegkavicsot, gyöngyöket, karácsonyi gömböket. Nálunk idén a legegyszerűbb verzió készült el.
Ami a teamécsest illeti, válasszunk körültekintően. „A mesterséges illatosítók minden típusa (spray, illatgyertya, elektromos párologtató, illatosító gél) jelentős mennyiségben bocsát ki egészségre ártalmas illékony szerves vegyületeket. Megtalálható bennük a formaldehid – amely fejfájást, rosszullétet okozhat –, a feltételezhetően hormonális hatású dietil-ftalát és különféle allergiát kiváltó anyagok is. A füstölők rákkeltő benzolt juttatnak a levegőbe.” - figyelmeztet a Levegő Munkacsoport.
Ennek az adventi koszorúnak az elkészítése nem igényel különleges kézügyességet, gyerekekkel is nagyon jó móka. Készüljünk két adag alapanyaggal. Amíg mi "dolgozunk", addig a gyerkőcök gyurmázhatnak. Jó szórakozást!