Zöld advent

5 gyerekbarát tipp, hogy köhögés és orrdugulás nélkül teljen az advent

2017. november 17. 11:53 - nadetti

Az advent nemcsak a várakozás, hanem sajnos a felső légúti megbetegedések időszaka is. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az ünnepi készülődést orrfolyás, köhögés "színesíti". Már alig várjuk, hogy atomcuki felvételeket készítünk a kétévesünkről, aki türelmesen bontogatja a mikulás csomagot jobban örülve a csomagolásnak, mint a tartalomnak, de egyfolytában ott csillognak az orra alatt a takonycseppek; arról nem is beszélve, hogy úgy köhög, mintha szivarral a szájában született volna. Ezt elkerülendő vessünk be környezetbarát és gyerekbarát praktikákat. Hogy azért értékelhető felvételek is készülhessenek. Mi másért?

20171117_112749.jpg

Teafaolaj
1920 körül Arthur Penfold, ausztrál kémikus kutatásai világítottak rá a teafaolaj antiszeptikus tulajdonságaira. Ausztráliában őshonos növény. A leveleiből előállított olaj rendkívül erős fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik; gyógyhatását az ausztrál őslakosok régóta ismerték és hasznosították. – írja a Zöldbolt. A www.panarom.hu kiemeli, hogy "...fertőzésgátló és mikrobaellenes hatása ellenjavallatok nélküli alkalmazást tesz lehetővé, így gyerekeknél is biztonsággal használható." Mi minden mosásnál, felmosásnál, vécétakarításnál használjuk a fertőtlenítő hatása miatt, de kritikus időszakban gyakran párologtatjuk is. Illetve nemcsak illóolaj formájában, hanem kozmetikumokban is megtalálható. Hasznos lehet beszerezni egy teafaolajos szappant.

Kakukkfű
A kakukkfű azon nagyon praktikus zöldek közé tartozik, amelyek nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is megállják a helyüket. „Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások. Orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre javasolják. Kisgyermekek fürdővizében (...) erősíti az immunrendszert.” – olvashatjuk Gyuri bácsi, a bükki füvesember oldalán. Mi a fürdővízbe szoktunk tenni forrázatot, illetve a teafaolajjal együtt párologtatjuk az illóolaját, amint torokkaparás vagy gyakori tüsszentgetést veszi kezdetét a lakásban. Nem is szokott sokáig tartani egyik tünet sem.

Lándzsás útifű
„A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, szünteti a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák.” – szól a wikipedia szócikke.
Szirupot házilag is készíthetünk. „Forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet, és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A főzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be, és keverjünk hozzá 150-200 g mézet. Főleg a gyermekek használják, naponta 1-2 evőkanálnyi fogyasztása ajánlott.” Ezt még nem próbáltuk, de nagyon tetszik a lehetőség, hogy akár itthon is elkészíthetem, úgyhogy alkalomadtán élek vele, bár remélem, nem lesz rá szükség.

Izlandi zuzmó
„A zuzmó légúti betegségekben való felhasználását gyerekekkel és felnőttekkel végzett klinikai vizsgálatok támasztják alá. A zuzmó poliszacharidjai a szájban, torokban és felső légutakban bevonó, védő nyálkaréteget képeznek a sérült nyálkahártyán, kórokozó-ellenes, gyulladáscsökkentő és immunmoduláns hatása pedig különösen alkalmassá teszi az itt keletkező fertőzések, gyulladások kezelésére.” – tudhatjuk meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldaláról.

Hársfavirág

Gyuri bácsi is és a Herbária is számon tartja a köhögés elleni gyógynövények között. A Tudatos Vásárlók Egyesülete leírása alapján pedig "Nyálkatartalma révén bevonja a torok nyálkahártyáját, így mérsékli a köhögési ingert és a torokfájást, illetve gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Téli időszakban az immunrendszer megerősítésére, fertőzések megelőzésére" javasolt. A hársfavirágból készült teát nemcsak a hatásossága, hanem az íze miatt is szeretjük, a gyerekek számára is kellemes.

Mind az illóolajok, mind a teafüvek, mind a kozmetikumok könnyen beszerezhetők hipermarketekben, drogériákban, gyógynövényboltokban. Mindig válasszunk 100%-os tisztaságú terméket.

Láthatjuk tehát, hogy ebben az immunrendszert elég komolyan próbára tevő időszakban öt, biztonságos, természetes, hatékony gyógynövény is a rendelkezésünkre áll. Használjuk őket bátran!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldadvent.blog.hu/api/trackback/id/tr8613279551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása