Zöld advent

Karácsony. Fa. De milyen?

2017. december 19. 23:17 - nadetti

Évek óta fejtörést okoz számomra, hogy a környezettudatosság szempontjából mi a legjobb döntés, ha a karácsonyfáról van szó.

Gyerekkoromban a vágott fenyőn kívül más szóba sem jöhetett, akkor még nem volt más lehetőség. Az egyetemi évek alatt béreltünk cserepes fenyőt, amit az ünnepek után visszavittünk. Nagyon jó érzés volt, hogy nem kellett szemétbe dobni a fát. Viszont kezdett kiderülni, hogy ezek a cserepes fenyők nem biztos, hogy vissza tudnak jutni a természetbe, nem biztos, hogy túlélik a visszaültetést, mert a nagy hőmérséklet ingadozás megárt nekik. Ezért vettünk műfenyőt, hogy akkor a vágott meg a cserepes fenyőket is megkíméljük. Ezt használjuk a mai napig, idén is ezt fogjuk még egyelőre, de úgy tűnik, hogy mégsem ez a tökéletes megoldás. Megkerestem a Humusz Szövetséget, hogy a legbiztosabb forrásból kapjak választ. Nagyon készségesen álltak rendelkezésemre, és az alábbi részletes választ kaptam Merza Péter oktatási programvezetőtől.

„Ami a karácsonyfákat illeti, valóban nem könnyű eligazodni a témában. Rengeteg megközelítése lehet a dolognak környezetvédelmi szempontból is. Mi, a Humusz Szövetséggel a "nulla hulladék" elvét követjük. Ez alatt például a karácsonyfa tekintetében azt valljuk legjobb megoldásnak, ha alternatív karácsonyfát készítünk. Leginkább olyan hulladékanyagokból, amik így új értelmet nyernek, és a nem a kukánkat hizlalják. Ilyen alternatív (redesign) karácsonyfákat / karácsonyi dekoráció ötleteket gyűjtöttünk össze itt: http://www.humusz.hu/hirek/karacsonyfa-fenyo-nelkul/23220

A pinteresten is sok hasznos ötletre lehet bukkanni. :)

A karácsonyfa-témában minden évben felbukkan, hogy ne vegyünk vágott fenyőt, mert állítólag nem környezetbarát... Bezzeg a műfenyő mennyire az, mert nem kell kivágni élő fát. Ezzel kapcsolatban az a véleményünk, hogy a műfenyő gyártása, szállítása, hulladékká alakulása (egyszóval az életciklusa) jóval nagyobb ökológiai/karbon lábnyommal bír, mint az erre a célra nevelt valódi fenyőké. Erre már végeztek életciklus elemzést is, ami alátámasztotta azt, hogy környezetbarátabb a vágott fenyő. Természetesen ez akkor igaz, ha közeli termelőtől származik, és nem utazik sokat. A műfenyő pedig akkor "térül meg", ha legalább 20 évig használatban van. Ez viszont ritka: átlagosan 5-6 év után hulladékká válik a felmérés szerint. Szóval ez egy elég összetett kérdés. Tudom ajánlani a hulladékmentes.hu erről szóló aktuális cikkét is: https://hulladekmentes.hu/2017/12/01/igazi-vagy-mu-melyik-karacsonyfa-kornyezettudatosabb/

A vágott fenyők közül is egyre szélesebb körben terjednek el azok a kezdeményezések, amik a természet- és környezetvédelmet szolgálják. Ilyen például a kerékpáros házhozszállítás, vagy a fotó alapján kiválasztott és kivágott fenyők. 

Összefoglalva, azt nagyon támogatjuk, hogy a túlzott fogyasztás ésszerűre való csökkentését jutassuk el üzenetként az emberekhez, illetve hívjuk fel a figyelmet a nullahulladékos megoldásokra, alternatív lehetőségekre.”

Úgy tűnik tehát, azzal tehetünk a legtöbbet a környezetünkért, ha valamilyen teljesen rendhagyó fát állítunk. Itt rengeteg ötletet találunk: http://365.reblog.hu/karacsonyfa-fenyo-nelkul-50-otlet-dekoracio. Idén egyelőre még marad nálunk a műfenyő, de jövőre kitalálok valami nagyon hangulatos, nagyon környezettudatos megoldást. Hét kedvenc ötletet addig is megmutatok nektek. 

christmas_tree02.jpg

Kép forrása

 

christmas_tree04.jpg

Kép forrása

 

christmas_tree06.jpg

Kép forrás

 

christmas_tree07.jpg

Kép forrása

 

christmas_tree03.jpg

Kép forrása

 

christmas_tree05.jpg

Kép forrása

 

christmas_tree01.jpg

Kép forrása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldadvent.blog.hu/api/trackback/id/tr9113513161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása