Zöld advent

Tiszta otthon

2018. január 06. 23:56 - nadetti

Úgy gondoltam, hogy a karácsonyi ünnepkör utolsó napján a takarításról írok. Van, aki az őszi nagytakarítást úgy végzi, hogy karácsony előtt újra már ne kelljen; van, aki a biztonság kedvéért azért végighalad még egyszer a házon. Viszont az ünnepek után biztosan szükség lesz valamilyen mértékű takarításra. Tűlevél, csomagolópapírfecnik, konfetti. Meg persze a nagy sütés-főzések, evés-ivások nyomai.

ecolabel01.pngEzen a területen is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne szennyezzük a környezetünket feleslegesen. Aki szereti a flakonos, színes-illatos szereket, az keresse az Ecolabel minősítésű termékeket, mivel azok a termékek vagy szolgáltatások kaphatják meg ezt a minősítést, melyek bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint riválisaik (pl. újrahasznosított, újratölthető, csökkentett erőforrás-felhasználású, nincs veszélyesanyag-tartalma). 

A konyhába a dm, a Rossmann, a Frosch és a Zöld Lomb termékeit javaslom. A dm és a Rossmann drogériák saját márkás termékei a legszuperebbek, ami az ár-érték arányt illeti. A Frosch régi, megbízható termékcsalád széles kínálattal. Arra figyeljünk oda, hogy nem minden termék rendelkezik Ecolabel minősítéssel. A Zöld Lomb pedig egy fiatal, magyar cég. Fontos számukra a fenntarthatóság, így már több termékük is rendelkezik a minősítéssel.

20171116_195208_001.jpg

A fürdőszobába és vécébe az előző négy márka mellé még jó szívvel ajánlom a Lidl szintén saját márkás W5Eco vécétisztítóját. Nemrég jelent meg a piacon, új termék, nálam már bizonyított.

20171117_095354.jpg

Ezeket a szereket akkor szoktam használni, amikor egyedül takarítok és gyorsan akarok haladni. De az igazi nagyágyúk a környezet- ÉS gyerekbarát szerek. Amikor a kislányommal együtt takarítunk, akkor vetem be a maximálisan biztonságos tisztítószereket: a mosószódát, a mosószappant, a szódabikarbónát, a citromsavat, az ecetet és a teafaolajat. 

A mosószódát a tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Ha egy liter forró vízben feloldunk három evőkanálnyi mosószódát, a legzsírosabb tűzhelyet, csempét, linóleumot is megtisztíthatjuk. A piszkos kefék, konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók. (Zöld Bolt.)

A citromsav gyorsan, alaposan oldja a vízkövet kávéfőzőről, teafőzőről. Edények, mosogató, mosdó, vízcsap, WC tisztítására is bevált szer. A szódabikarbóna némi víz hozzáadásával hatékony súrolószerként is használható, akár fémes, zománcozott, csempézett vagy műanyag felületen tesszük próbára. Ha odaég az ebéd, az edényt úgy tisztíthatjuk ki, hogy kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk fel benne. Miután kihűlt, könnyen lejön az odakozmált maradvány. Szőnyegtisztítóként is megállja a helyét: szórjuk be szódabikarbónával, hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívózzuk fel. Ez a módszer a szagokat is semlegesíti. S még egy tipp: a lefolyó eldugulását úgy orvosolhatjuk, ha két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntünk bele. A lefolyót és a túlfolyót zárjuk le, majd ha a sistergő hangok abbamaradnak, öblítsük át a lefolyót forró vízzel. (Zöld Bolt.)

A teafaolajról pedig ebben a bejegyzésben írtam részletesen. Kellemes takarítást mindenkinek!

20171116_200519.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldadvent.blog.hu/api/trackback/id/tr3213555225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása